Управителният съвет на Камарата на следователите в България призоваха Ивайло Мирчев

...
Управителният съвет на Камарата на следователите в България призоваха Ивайло Мирчев
Коментари Харесай

Следователите призоваха Ивайло Мирчев да се извини заради клеветнически твърдения

„ Управителният съвет на Камарата на следователите в България  приканиха Ивайло Мирчев да се извини поради оскърбителен изказвания по адрес на основния прокурор.

Свидетели сме на поредна голословна и непочиваща на доказателства имитация, изречена от български национален представител в ефира на публичното радио, който съобщи следното: „ …имаме основен прокурор, който се е сраснал с проведената престъпност “. Той прави аналогично изказване няколко дни по-рано не другаде, а в самото Народно заседание – най-висшият орган в парламентарната ни република. С сходно държание се уронва престижа на Прокуратурата, нарушава се конституционно открития модел на разделяне на управляващите и не на последно място се погазва един от основополагащите правила на Европейския съюз – върховенството на правото.  

Всичко това се случи в седмицата, в която Прокуратурата на Република България бе съорганизатор на извършения в София невиждан по своя план, наличие и отзив интернационален конгрес, целящ основаването на необятна европейска платформа за ограничение на езика на омразата “, пишат те.

Ето какво още се споделя в позицията им:

Внушения като отправените, освен не почиват на истината, което ги вършат и оскърбителен по своята правна същина, само че и следва да се преглеждат като неприемлив опит за политически напън над работата на Прокуратурата като цяло. Още повече, че в съответната обстановка език на омразата се употребява от политик, който не за първи път си разрешава да уронва престижа на български магистрати, в частност на основния прокурор на Република България, което приказва за методичност и предумисъл в дейностите.  

Многократно през годините представителите на българската прокуратура - следователи и прокурори, както и прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, са призовавали политиците да преустановят нападките си по адрес на обособени магистрати и правосъдната власт като цяло, защото с това те само способстват за увеличение на несигурността в обществото, недоверието в правосъдната система и ускоряват разделянето измежду хората. 

Народните представители следва да се въздържат от опити за интервенция в работата на правосъдната система. Те би трябвало да основават законови правила, които да съблюдават, като усъвършенстват организацията на активността на институциите, а не попречват работата им, изключително в битката им с проведената престъпност, корупцията и тероризма, каквото държание следим в последните месеци, даже и година.  

Конкретното изявление на депутата и идентични дейности на обособени народни представители не спомагат за одобряване на страната като равнопоставен сътрудник в Европейския съюз, а таман обратното-водят до налагането на двоен метод по отношение на страната ни, което е за сметка директно и само на всеки български жител.

Очакваме неотложно опрощение от народния представител и за следващ път призоваваме българските политици да лимитират използването на език на омразата, да са градивни и отсега нататък да се въздържат от отправянето на обидни, оскърбителен и безусловно погрешни изказвания, без значение към кой представител на обособени институции в държавното ръководство се отнасят. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР